lunedì 18 novembre 2013

GIORNI D’ARTE e CULTURA GRECA - Il nuovo cinema greco


GIORNI D’ARTE e CULTURA GRECA

Il nuovo cinema greco
DOMENICA 17 NOVEMBRE 2013
Comunità Ellenica Canton Ticino

presso
''i Grappoli'' Sessa Ticino Svizzera


Proiezione di cortometraggi degli giovani registi greci Thanasis Neofotistos, Sotiris Georgantas, Yolanda Markopoulou, Nancy Spetsioti, Gabriel Psaltakis, Dimitris Kanellopoulos, Amerissa Basta, Dimitris Nakos, George Zois con la presenza del regista produtore Kyriakos Hajimichailidis.


Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Σκηνοθέτης – παραγωγός

Η μικρού μήκους ταινία είναι ένα είδος τέχνης ιδιαίτερα δύσκολο και βαθιά καλλιτεχνικό. Έκανε την εμφάνισή της από την αρχή του κινηματογράφου, αρχικά  από αναγκαιότητα, αφού όλοι οι πρωτεργάτες του κινηματογράφου επιδιώκοντας να κατανοήσουν και να αποτυπώσουν τους κώδικες και τις εξελίξεις, έφτιαχναν μικρά ταινιάκια («έξοδος των εργατών», «το τρένο», κ.λπ).

Σ’ ότι αφορά στην Ελλάδα, η ταινία μικρού μήκους έκανε από νωρίς την εμφάνισή της. Συναντάμε τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες από τις αρχές του αιώνα, ταυτόχρονα με την εμφάνιση της κινηματογραφικής τέχνης και με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώνουμε μια σημαντική άνοδο.

Τα είδη που αναπτύσσονται εκείνη την πρώτη εποχή είναι το ζουρνάλ, η κωμωδία, και τα ομιλούντα επίκαιρα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα είναι το 1939, φέρει τον τίτλο «Απογραφή», και δημιουργήθηκε για να πείσει τον κόσμο σχετικά με τη χρησιμότητα της απογραφής του πληθυσμού και για να τον βοηθήσει να δώσει στοιχεία. Σήμερα έχουμε καταγεγραμμένες πάνω από 4000 ταινίες μικρού μήκους (βλέπε: www.shortfilm.gr )

Στην εποχή μας η μικρού μήκους ταινία χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος. Δυστυχώς, πολύ συχνά, θεωρείται ότι η μικρού μήκους ταινία δεν γίνεται παρά μόνο για να ασκηθεί ο νέος σκηνοθέτης ή για να αποτελέσει ένα δείγμα δουλειάς ώστε να μπορέσει περάσει στην πολυπόθητη μεγάλου μήκους ταινία, κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, δεν την εξελίσσει προς το καλύτερο. Η μικρού μήκους ταινία έχει τη δική της γλώσσα, η οποία εμπεριέχει πυκνότητα, συντομία, ευελιξία στον ρυθμό και μια κινηματογραφική γραμματική που προσιδιάζει στην ανάλογη περίπτωση του διηγήματος σε ότι αφορά στο βιβλίο. Πρώτιστα  δημιουργείται, κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται σεβόμενη το θεατή. Δε μπορεί παρά να αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κινηματογραφικό έργο μικρής διάρκειας.

Ο κινηματογράφος, πόσο δε μάλλον η μικρού μήκους ταινία, είναι άμεσα συναρτώμενος με την υψηλής τάξης κινηματογραφική παιδεία. Γιατί μόνο στη σχέση μας με την παιδεία μπορούμε να βρούμε και να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που απαιτεί η μικρού μήκους ταινία. Μόνο έτσι η μικρού μήκους ταινία έχει τη φρεσκάδα του δημιουργού, τον προβληματισμό, το ταλέντο και μόνο έτσι μπορεί να είναι χρήσιμο καλλιτεχνικό υλικό για τον δημιουργό αλλά κι αυτόν που στέκεται απέναντι από την οθόνη, τον θεατή.

Επιπλέον σαν είδος αποτελεί τεράστιο πεδίο ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης μιας και δεν εξαρτάται στενά από τον υπάρχοντα μηχανισμό της εμπορικής διανομής αλλά υπάρχει και αναπνέει, κυρίως, μέσα σε πολιτισμικές δράσεις, που επιτρέπουν τον πειραματισμό και την καινοτομία. Δημιουργεί, λόγω της παραγωγικής της φύσης, ισχυρές και δυναμικές ομάδες, μέσα από τις οποίες γεννιούνται όχι μόνο σημαντικά έργα αλλά και πολλά υποσχόμενοι δημιουργοί, όσον αφορά στην καλλιτεχνική τους υπόσταση.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ακόμη περισσότερο, δημιουργείται  ένας μεγάλος  αριθμός ταινιών ετησίως, ο οποίος συγκροτεί ένα μεγάλο ποσοστό αξιοζήλευτων έργων και σε παραγωγικό αλλά και, κυρίως, σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Όπως συνηθίζω να λέω «… η ελληνική μικρού μήκους ταινία αποτελεί ένα μικρό αλλά σημαντικό θησαυρό για τα κινηματογραφικά μας δεδομένα».

Ένα μικρό μέρος του παρουσιάζεται στο πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα, που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα του Τιτσίνο, δίνοντας, ενδεικτικά, την εικόνα της ελληνικής παραγωγής ταινιών μικρού μήκους.

Κλείνοντας, εύχομαι την καλή επιτυχία της προβολής αλλά και την συνέχιση της εξαιρετικής διοργάνωσης,  ευελπιστώντας στο επόμενο ραντεβού μας.

 Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία t-short:  www.t-short.gr
Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης  www.t-short.gr/kirhatz






Ο ΗΛΙΟΣ ΚΙ Ο ΒΟΡΙΑΣ  (The Sun and the Wind)
Σκηνοθεσία: Θανάσης ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ
Directed by Thanasis NEOFOTISTOS

Αγγλικοί υπότιτλοι 
Διάρκεια:                           10΄
Έτος:                                 2013
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             Έγχρωμο
Σύνοψη ταινίας
Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από το Μύθο του Αισώπου "Ο Ήλιος & ο Βοριάς"  και την ποίηση του Γεώργιου Δροσίνη..

Θανάσης Νεοφώτιστος. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Πολυτεχνική Σχολή και σκηνοθεσία  στο Queen Margaret University (ΒΑ Mass Communication & Media Arts| Film & TV Directing) (μέσω AMC)

Φιλμογραφία
"Wizrard''s Book", "Protaprilia", "The Drop", "Film Noir", "Chinese Poison", "Engraved Rose", "Für...Sophie",  "Ήλιος και Βοριάς".



 VICIOUS CIRCLE
Σκηνοθεσία: Σωτήρης ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
Directed by Sotiris GEORGANTAS

Χωρίς πρόζα – χωρίς υπότιτλους
Διάρκεια:                           6΄
Έτος:                                 2012
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             A/M
Σύνοψη ταινίας
Μια παρεξήγηση οδηγεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ  Απόφοιτος του τμήματος Film & TV Studies στο New York College (2007–2010). Ενότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών: (Σκηνοθεσία, Σενάριο για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, Διεύθυνση Ηθοποιών, Μοντάζ, Φωτογραφία, Ηχοληψία, Προετοιμασία για ταινία μικρού προϋπολογισμού, Ιστορία του Κινηματογράφου).

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
2012 «Vicious Circle», 2010 «Αμφιθυμία», 2008 «Κρυμμένη φύση» , 2007 «Νεκρή γραμμή».

  

IT’S OK MY FRIEND  
Σκηνοθεσία: Γιολάντα ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Directed by Yiolanda MARKOPOULOU
Αγγλικοί υπότιτλοι       
Διάρκεια:                           5΄
Έτος:                                 2012
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             A/M – ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας
Ένα αυτοκίνητο, το πλύσιμο και οι μετανάστες. Εντάξει φίλε μου…

Yolanda Markopoulou was born in 1981 in Athens, Greece.  She has a Bachelor’s degree in Film Production from Boston University’s College of Communication that she completed in May 2003. After working in Los Angeles in film production (Associate Producer, Foley Supervisor and Foley Artist for Asia Argento’s ‘The Heart is Deceitful Above All Things’ that premiered in the 2004 Cannes Film Festival Director’s Fortnight), she returned to Greece and worked next to the world acclaimed director Michael Cacoyannis.  Since 2005 she runs Polyplanity Productions and  SYNERGYO (www.synergyo.gr), an experimental art space in the center of Athens.  She has directed several theater shows and short films.
  
FILMOGRAPHY
It’s ok my Friend, Short Film, Producer and Director, August 2012
The Pyramids of Athens, Short Film, Producer and Director, 2010
The Journey I Fear, Short Film, Producer and Director 2007
Maat, Short Film, Producer, Director, Editor, 2004



 ΤΖΑΦΑΡ (Jafar)
Σκηνοθεσία: Νάνσυ  ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ
Directed by Nansy SPETSIOTI 
Αγγλικοί υπότιτλοι         
Διάρκεια:                           3΄
Έτος:                                 2011
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας               
Ο Τζαφάρ περιμένει στο διάδρομο ενός νοσοκομείου.  Οι γονείς της εννιάχρονης Άννας την αποτρέπουν να καθίσει δίπλα του..


ΝΑΝΣΥ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ Γεννήθηκε το 1981. Απόφοιτη της σχολής κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων για τα οποία έχει αποσπάσει βραβεία.

Φιλμογραφία:
2008    Αποχαιρετισμός στα όπλα…,μυθοπλασία 5'30"
2009    Τιμωρία, μυθοπλασία, 3'30''
2010    Σ' ένα συνοριακό σταθμό, μυθοπλασία, 10?30?
2011    Τζαφάρ, μυθοπλασία  2’30’’
2012    Ουκ αν λάβοις,  μυθοπλασία 3’
2013    Αντιπαροχή, μυθοπλασία 17’



ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ (The girl on the wall)
Σκηνοθεσία: Γαβριήλ ΨΑΛΤΑΚΗΣ
Directed by Gabriel PSALTAKIS

Αγγλικοί υπότιτλοι     
Διάρκεια:                           6΄
Έτος:                                 2012
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας               
Το φλέρτ στον τοίχο και η ανθρώπινη επέμβαση. Η καθημερινότητα ενός νέου αλλάζει, όταν ένα graffiti στον τοίχο ζωντανεύει και του ζητάει βοήθεια για να μπορέσει να κατακτήσει την καρδιά της κοπέλας – graffiti που είναι σχεδιασμένη στον απέναντι τοίχο.

Γαβριήλ Ψαλτάκης Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παραγωγός. Έχει ολοκληρώσει την παραγωγή, σκηνοθεσία και σεναριογραφή τριών μικρού μήκους ταινιών. Την πεντάλεπτη «Το κορίτσι στον τοίχο (2010)» η οποία διανεμήθηκε στους κινηματογράφους από την και την «Village films» κι έχει παρουσιαστεί στο Ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης του Λονδίνου, την δεκάλεπτη ταινία «Σκέψου θετικά (2011)» η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερης κωμωδίας στο Film Skillet International film contest στις Η.Π.Α. και τη δίλεπτη clay-animation ταινία "Ψάρεμα".



ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΝΕΣΤΗ (Farewell Anestis)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Directed by Dimitris Kanellopoulos
www.shortfilm.gr/film.asp?id=3696
Αγγλικοί υπότιτλοι 

Διάρκεια:                           18΄
Έτος:                                 2011
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                              ΦΙΛΜ
Χρώμα:                              ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας                               
Ο Παντελής και ο Νικόλας. Ο Ανέστης. Περπατούν. Δύο άνθρωποι κι ένας γάιδαρος στη φύση, σπουδή πάνω στην πλοκή μέσα από το διάλογο.

Δημήτρης  Κανελλόπουλος. Γεννήθηκε στην Αρκαδία. 
Σπούδασε φωτογραφία κινηματογράφου στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Εργάστηκε ως βοηθός οπερατέρ πριν περάσει στον ήχο, στα μέσα του ’90. Έκτοτε συνέχισε να εργάζεται σα booman κι από τις αρχές του 2000 σαν ηχολήπτης. Συμμετείχε με αυτήν την ιδιότητα σε μεγάλο αριθμό μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά αναφέρονται,  μικρού μήκους: Το φουστάνι, (Μόνικα Βαξεβάνη), Ο κλέφτης (Ιρίνα Μπόικο), Δέκα τρία μισό (Χάρης Βαφειάδης), Οσίκι (Γιάννης Βεσλεμές), Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ (Ρηνιώ Δραγασάκη) και πολλές άλλες. Μεγάλου Μήκους: Χώρα προέλευσης (Σύλλας Τζουμέρκας), Παράδεισος (Παναγιώτης Φαφούτης), Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού (Έκτορας Λυγίζος), Φιλιά εις τα παιδιά (Βασίλης Λουλές), κ.α. Παράλληλα με την ηχοληψία, ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και τη σκηνοθεσία. Έγραψε και σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους:

Τυφλόμυγα 2002. Φευγαλέα χαμόγελα 2004. Χήρα στρατηγού 2008. Γεια σου Ανέστη 2011. Αφοσιωφομοίωση 2013 …που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Δράμας και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

       

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟΥ ΓΚΥΖΗ (Jesus stopped at Gyzi)
Σκηνοθεσία: Αμέρισσα ΜΠΑΣΤΑ 
Directed by Amerissa BASTA

Αγγλικοί υπότιτλοι        
Διάρκεια:                           11΄
Έτος:                                 2013
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας               
Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς ένα κορίτσι θυμάται τα γεγονότα της οικογένειας της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που τούς ανάγκασαν να κλείσουν το μαγαζί τους, να μετακομίσουν μαζί με τη γιαγιά κ.ά. Στο επίκεντρο είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας της οικογένειας και η δυνατότητα ελπίδας στο μέλλον.


Amerissa Basta lives in Athens and she has been working in media and advertising for the last 10 years.  «Jesus stopped at Gyzi”  is her third short film, and she also has participated in a few more short films as an assistant director.

Η Αμέρισσα Μπάστα ζει στην Αθήνα και εργάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια στον χώρο των μέσων και της διαφήμισης. «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» είναι η τρίτη μικρούς ταινία της, ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλες ως βοηθός σκηνοθέτη.



ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ (Smashed Out)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης ΝΑΚΟΣ
Directed by Dimitris NAKOS

Αγγλικοί υπότιτλοι         

Διάρκεια:                          17΄
Έτος:                                2013
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας               
Σε ένα αλληγορικό σύμπαν, μια οικογένεια έχει χάσει από χρέη το σπίτι της. Συνεχίζει να ζει δίχως να προσπαθεί να βρει μια λύση, έως ότου φτάνει απρόσμενα στο σπίτι ο νέος ιδιοκτήτης. Η λύση που τους προσφέρει είναι να μείνουν όλοι μαζί, ώσπου να φύγουν. Η κατάσταση είναι υπόγεια έκρυθμη, έτοιμη για να γίνουν όλα γης μαδιάμ...

Dimitris Nakos was born in Athens in 1982. He is a doctorand in Panteion University an also a Mca graduate of Cultural Studies in Panteion University and University of Athens. He is teacher of Performing Arts in Panteion University Athnes. He has written, directed and produced many shortfilms and other videos.

FILMOGRAPHY
Smashed out, 2013, 17’
The Clowns, comedy, 2012, 6’
Happy Life, comedy, 2011, 3΄
Felix Culpa, drama, 2011, 11΄
Kids are brought by a bird, comedy, 2011, 3΄
Somewhere on the map, social, 2010, 4΄
Τhe son, 2010, comedy, 6΄
Fotini and alexandra, 2009, drama, 17΄
Together, 2008, drama, 14΄



CASUS BELI
Σκηνοθεσία: Γιώργος ΖΩΗΣ
Directed by: George ZOIS


Χωρίς πρόζα – χωρίς υπότιτλους  

Διάρκεια:                          11΄
Έτος:                                 2010
Κατηγορία:                        ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ
Format:                             VIDEO
Χρώμα:                             ΕΓΧΡΩΜΟ
Σύνοψη ταινίας
Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.


Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσική στο Ε.Μ.Π και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Σχολή Σταυράκου και στην U.D.K στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή με πρόεδρο της επιτροπής τον Κώστα Γαβρά. Έχει διατελέσει βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην Σκόνη του Χρόνου.
Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία Casus Belli έκανε την πρεμιέρα στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους στο 67ο Φεστιβάλ της Βενετίας, πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας 2011 και το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ενώ απέσπασε πολλά πρώτα βραβεία και διακρίσεις στο εξωτερικό. Επιλέχτηκε στα επίσημα διαγωνιστικά των μεγαλύτερων φεστιβάλ του εξωτερικού (Rotterdam, Clermont Ferrand, Tokyo Shorts Shorts, Brussels, Krakow, Palm Springs California, Los Angeles LA SHORT FEST, Era New Horizons, Melbourne IFF etc) και το ταξίδι της συνεχίζεται μέχρι στιγμής σε πάνω από σαράντα διεθνή φεστιβάλ. Ταυτόχρονα είναι η πρώτη ελληνική ταινία μικρού μήκους που εξασφάλισε διανομή στις γαλλικές αίθουσες ενώ έχει ήδη προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στην Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αμερική, Φιλανδία, Αυστραλία. Τέλος η ταινία προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες πριν από τις ταινίες “Attenberg”, “Wasted Youth” και “Από τα κόκκαλα βγαλμένη”.
Τώρα βρίσκεται στην προετοιμασία της πρώτης μεγάλου μήκους ταινία του που ονομάζεται “Stage Fright”, το σενάριο της οποίας βραβεύτηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cinelink με το μεγάλο βραβείο ανάπτυξης του CNC (Γαλλικού κέντρου Κινηματογράφου). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δείτε την ιστορία της μικρής ταινίας:  www.shortfilm.gr
Δείτε το ψηφιακό φεστιβάλ κιν/φου για μικρές ταινίες:  www.bigbang.gr
Δείτε την χρυσή ταινιοθήκη με κλασικές μικρές ταινίες:  www.shortfromthepast.gr