giovedì 3 maggio 2018

Συνάντηση με το διεθνή συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη στο Λουγκάνο



Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στις 17.30, στην αίθουσα συνεδρίων της βίλας Saroli στο Λουγκάνο (Viale Stefano Franscini 9).


Ο Έλληνας μετρ του αστυνομικού μυθιστορήματος Πέτρος Μάρκαρης, σε μια ανοιχτή συζήτηση για το κοινό με την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Τιτσίνο Φαίδρα Ραχούτη, παρουσιάζει το νέο του βιβλίο To Πανεπιστήμιο του Εγκλήματος

Εκδόσεις: La nave di Teseo
Διοργάνωση: Βιβλιοπωλείο il Segnalibro του Λουγκάνο,
Συνεργασία: Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στο Λουγκάνο,


Είσοδος ελεύθερη


Πέτρος Μάρκαρης συγγραφέας, σεναριογράφος, γλωσσολόγος και μεταφραστής.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1937, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μόνιμα από το 1964. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες και δούλεψε για πολλά χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων.

Ο Πέτρος Μάρκαρης μέχρι το έτος 1995 ήταν γνωστός στο ελληνικό κοινό ως μελετητής και μεταφραστής του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ και σεναριογράφος της τηλεόρασης (ανατομία ενός εγκλήματος) και του κινηματογράφου (ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

Εμφανίστηκε το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουστ του Γκαίτε).

Άρχισε να γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα στα 58 του χρόνια. Τα μυθιστορήματά του Νυχτερινό δελτίο, Άμυνα ζώνης και Ο Τσε αυτοκτόνησε με τα οποία έγινε γνωστότερος, έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα στη Γερμανία και την Ιταλία, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο Πέτρος Μάρκαρης τοποθετήθηκε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.). Μετά τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, τον Μάιο του 2009, ο Μάρκαρης γνωστοποίησε την απόφασή του να μην μετέχει στο νέο Δ.Σ.

Για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύτηκε τον Μάιο του 2014 με τον Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Η παραπάνω διάκριση είναι η πρώτη που αποδίδεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην πρεσβεία της στην Αθήνα.


Αρχείο ντοκιμαντέρ της EPT Πέτρος Μάρκαρης